+20 års erfaring

5 års udvidet garanti

Gratis opmåling

9 råd til at spare på varmeregningen

Energipriserne farer op. For nogle danskere er især varmeregningen steget markant. Og med god grund. En boligs opvarmning dækker nemlig over 50% af en husstands samlede energiforbrug. Der kan derfor være store besparelser at hente ved at sænke varmeforbruget eller gennem energirenovering.

Selvom tiltag for at spare på varmeregningen kan have en del udgifter, kan langt de fleste heldigvis hurtigt tjenes ind igen. Det er derfor en investering, mange vælger at lave, da det kan spare dem for mange penge i fremtiden. Vi har samlet 9 gode råd til, hvordan du kan sænke dit varmeforbrug og dermed mindske din varmeregning.

Hvordan sparer du på varmeregningen?

  1. Udskift eller opdatér dine gamle vinduer
  2. Udnyt dine gardiner som ekstra isolering
  3. Sænk temperaturen indenfor
  4. Udluft din bolig uden unødvendigt varmetab
  5. Tjek om dine radiatorer virker optimalt
  6. Sørg for, at din bolig er godt isoleret
  7. Sørg for at følge fyringssæsonen
  8. Spar på det varme vand
  9. Tjek om dit varmeanlæg skal udskiftes

1. Spar på varmen med udskiftning af dine gamle vinduer

Vores første råd til at spare på varmeforbruget, er at se dine vinduer i sømmene og få dem udskiftet eller måske blot opdateret med nye energiruder.

Ældre vinduer, der trænger til udskiftning, er nemlig tit årsag til store varmetab grundet dårlig isoleringsevne. Især vinduer med kun et enkelt lag glas medvirker til dårlig isolering, men til overraskelse for mange holder almindelige termoruder også langt dårligere på varmen end de moderne energiruder. Har din bolig vinduer med mere end 15 år på bagen, kan du med stor sandsynlighed både spare på varmen og spare penge.

Ofte er det ruderne, som er årsag til det problematiske varmetab. Det kan derfor i nogle tilfælde være nok blot at udskifte de gamle ruder med et par nye energiruder. Det kan dog i længden også være fordelagtigt at gå hele vejen og få erhvervet sig et sæt helt nye vinduer. Både energiruder og nye vinduer kan du få fat i lige her hos os, og vi tilbyder tilmed også montering af hele molevitten.

Spar op til 25% på varmeregningen indenfor et år med nye vinduer

Hos Vinduespladsen har vores sønderjyske kunde, Ingvar, oplevet en besparelse på 25% af sin varmeregning det første år efter udskiftning af gamle vinduer og døre fra 1994. Han så det som en investering at opgradere til vores nærmest vedligeholdsfrie træ/alu vinduer – en investering, han altså allerede har kunnet se resultatet af efter blot ét år.

Selvom Ingvar er tæt på pensionsalderen, beskriver han opsætning og montering af vinduerne som værende uden de store problemer og en hurtig affære på omtrent to dage – dog med lidt hjælp fra sønnen. Det er altså heller ikke meget tid, der skal investeres i et sådant energibesparende tiltag, det er at anskaffe sig nye vinduer.

2. Udnyt dine gardiner som ekstra isolering

Vores andet råd til at spare på varmen følger lidt i forlængelse af det forrige. Det omhandler nemlig vinduets pyntelige følgesvend, gardinet.

Ønsker du at spare på varmeregningen, kan du nemlig med fordel sørge for, at dine gardiner og persienner er trukket helt for om aftenen og om natten, samt på dage hvor det er ekstra koldt udenfor. Ved at have gardiner og persienner trukket for, kan du bedre holde på varmen i rummet om natten, da varmetabet fra vinduerne mindskes. I dagtimerne er det derimod vigtigt at trække gardiner og persienner fra igen, så solens varme kan give en hjælpende hånd i opvarmningen af din bolig.

Har du ikke midler, lyst eller tid til at udskifte dine vinduer som nævnt i ovenstående afsnit, så er dette råd særligt relevant for dig. Har du ældre ruder, der trænger til at blive udskiftet, kan det nemlig især betale sig at bruge dine gardiner eller persienner som ekstra isolering om natten, så du kan spare på varmeregningen.

3. Sænk temperaturen indenfor og spar på varmeregningen

En velkendt tommelfingerregel indenfor varmeforbrug er, at du kan spare omkring 5% på din varmeregning, for hver enkelt grad du sænker rumtemperaturen. Sænker du rumtemperaturen fra 21 til 18 grader, kan du altså spare 15% på varmeregningen i den periode, hvor der er skruet ned for varmen.

Hvis du ikke allerede følger dette råd, er det på tide at komme i gang. Det er nemlig en af de bedste, hurtigste og mest effektive måder, du kan spare på varmen og sænke din varmeregningen.

Mange vælger altså derfor at væbne sig med hjemmesko, tykkere tøj og tæpper i sofaen, når det bliver fyringssæson, så de nemt kan sænke temperaturen et par grader.

Det er dog vigtigt, at du ikke sænker rumtemperaturen til mindre end 16-18 grader, da det kan medvirke til fugtproblemer og eventuel skimmelsvamp. Det kan derudover være en fordel at holde temperaturen i hjemmets rum på et nogenlunde ensartet niveau.

Udover at sænke den generelle rumtemperatur i din bolig, kan du også overveje at gøre brug af disse ekstra temperaturtips til at spare på varmen:

Spar på varmen i de rum, du ikke bruger

Er du bortrejst i længere perioder, kan du med fordel skrue temperaturen ned på de 16-18 grader. Det samme gælder også for rum, du ikke bruger. Husk dog at lufte ud i de rum, hvor temperaturen er sænket, engang imellem.

For at undgå at radiatorerne i resten af boligen skal arbejde ekstra, skal du sørge for, at døren til det ubrugte rum er lukket. Det gælder faktisk også for andre rum, du ønsker at holde koldere end resten af boligen, eksempelvis soveværelset.

Har du tænkt dig at benytte dig af dette varmebesparende råd, så er det en god idé at være opmærksom på, at der ikke er mere end fem graders forskel på boligens varmeste og koldeste rum.

I forlængelse af det ovenstående, kan du også overveje at sænke temperaturen, når du sover eller ikke er hjemme. Selvom det kan virke banalt, så gør små reguleringer faktisk en forskel. Du kan derfor med fordel skrue ned for radiatorerne, når du sover, da 2-3 graders forskel i rumtemperaturen kan sænke varmeforbruget om natten med 10-15%, og det samme når du ikke er hjemme.

Skru ned for varmen i god tid, når du får mange gæster

Når der er mange mennesker i samme lokale, udledes der meget varme. Hvis rummet er opvarmet til normalt kun at skulle holde få personer varme, kan det derfor nemt resultere i, at det bliver for varmt for de mange gæster. Så bliver man oftest nødsaget til at åbne et vindue og lukke varmen ud.

Skru derfor et par grader ned for varmen op til begivenheder, fester og gæster, så du kan spare lidt ekstra på varmeregningen.

4. Udluft din bolig uden unødvendigt varmetab

Et rigtig godt råd, som mange ikke kender til, er at udlufte klogt i din bolig. De fleste ved, at det er vigtigt at have et godt indeklima i hjemmet, og derfor lufter mange ud dagligt. Det er dog ikke alle, der er klar over, hvor meget varme man kan miste ved at udlufte ineffektivt.

Meget varme går til spilde ved udluftning, og det er derfor vigtigt at lufte ud på en hensigtsmæssig og energibesparende måde. Det kan man gøre, ved at lufte kort og effektivt ud med kort (5-10 minutters) gennemtræk flere gange om dagen. På denne måde udskiftes den fugtige luft med en tørere luft, der koster mindre at varme op, og du kan dermed spare på varmen.

Lufter man i stedet ud ved at sætte vinduet på klem i flere timer ad gangen i løbet af dagen, er der chance for, at vægge, gulve møbler og andre overflader bliver gennemkolde, og derfor vil kræve mere varme samt energi at opvarme igen.

Ekstra tip: Overvej at slukke dine radiatorer, mens du lufter ud

Et ekstra lille tip i forbindelse med klog udluftning uden unødvendigt varmetab, er at slukke dine radiatorer, mens du lufter ud. Selvom de effektive udluftningsintervaller er korte, og man skulle tro, at det ikke betyder noget for radiatorernes effekt, kan du faktisk spare en del på varmeregningen ved at slukke dem imens.

Det største problem ved at lufte ud mens radiatorerne er tændt er, at radiatorer med termostat i nærheden af et åbent vindue typisk vil opfange den kolde luftændring og derfor skrue op for varmen, mens du udlufter.

En god idé til at overholde den daglige udluftning, men også de gode varmebesparende vaner med slukning af radiatorerne, er at opbygge en fast rutine. Vælg et fast tidspunkt på dagen, der passer ind i hjemmets rutiner, så der er tid til at få det gjort på den optimale måde.

Det kræver ikke meget arbejde at slukke for radiatorerne, når du lufter ud i dit hjem, og selvom det virker som en lille ting, kan det faktisk hjælpe en del, hvis du ønsker at spare på varmeregningen.

5. Spar på varmen ved at tjekke dine radiatorers funktion

Et andet godt råd til at spare på varmeregningen er at holde jævnligt øje med, at dine radiatorer fungerer, som de skal – også hvis du bor til leje.

Det kan du blandt andet gøre ved at mærke på dine radiatorer. På den måde kan du fornemme, om varmen strømmer ud af toppen, mens bunden af radiatoren er lun eller kold. Det er nemlig et tegn på, at dine radiatorer udnytter varmen optimalt. Husk også at være opmærksom på, om dine radiatorer sige unormale lyde. Risler eller klukker de, kan det for eksempel betyde, at der er luft i systemet.

Har du konstateret, at en eller flere af dine radiatorer ikke fungerer optimalt, bør du kontakte din udlejer, tilknyttede vicevært eller en VVS’er, hvis du bor i eget hus, så de kan tage et ekstra kig på det. Der kan nemlig være mange penge at spare på varmeregningen, hvis de ikke fungerer.

En anden vigtig ting, der også kan være nedsættende for din radiators funktion, er at placere større møbler foran den. En seng, sofa eller et stort skab kan nemlig blokere for den varme, radiatoren udleder, så den ikke kommer ud i rummet som ønsket. Husk derfor at sørge for, at der er fri luft omkring radiatorerne i din bolig, så varmen får mulighed for at cirkulere optimalt rundt i rummet. Det vil ofte mindske behovet for, at skrue overflødigt op for varmen.

Test dine termostater

Udover ovenstående bør du tjekke dine termostater et par gange om året for at sikre at dine radiatorer fungerer, som de skal. Det kan lyde besværligt, men det kan nemt gøres ved at følge disse tre trin:

  1. Skru din radiator op på max
  2. Vent en time og tjek, at hele radiatorens overflade er varm.
  3. Sluk radiatoren helt, vent en time, og kontroller, at hele radiatoren er kold.

​​

6. Spar på varmen med en velisoleret bolig

Udover at holde hjemmet isoleret ved hjælp af gode energivinduer- og ruder, er boligens generelle isolering også et vigtigt element, hvis du vil spare på varmeregningen. Er dine mure, dit loft, dine gulve eller måske din kælder dårligt isoleret, så kan en efterisolering være en rigtig god investering for at spare på varmen.

Efterisolering af loft

Et af de mest oplagte steder at foretage en efterisolering, er på loftet. Det er nemlig især skrå og vandrette flader på boligens øvre etager, der kan betale sig at få isoleret ordentligt, så du kan spare på varmen. Loftrum er ofte kun isoleret med omkring 50-100 mm, hvilket kan forbedres op til tre gange.

Efterisolering af ydermure, kældre og gulve

Efterisolering er ikke lige så effektivt som isolering ved opførelse, men selv lidt ekstra isolering kan give store besparelser på varmeregningen. Har du for eksempel en ydermur med en uisoleret hulmur, er det helt klart værd at hulmursisolere den. Hulmursisolering er billigt samt relativt nemt at udføre, og det er også en af de opgaver, hvor tilbagebetalingen er kortest.

Har du en uopvarmet kælder, så er der en god chance for, at du med fordel kan isolere etageadskillelsen mellem kælderen og stueetagen og dermed spare på varmen. Er det en krybekælder, så kræver det ekstra grundig undersøgelse forud for beslutningen.

Den ubehagelige følelse af et koldt gulv kan også undgås med god isolering. Det er lettest at efterisoleret gulvet, hvis der som nævnt ovenfor er en kælder under, eller hvis gulvet ligger mellem to etager.

Ekstra gulv-tip: Har du gulvvarme, så er det en god idé at droppe de store gulvtæpper. De forhindrer nemlig varmen i at trænge op og ud i rummet, og en stor del af varmen bliver derfor spildt. Måske kan du nøjes med små, løse tæpper i stedet, eller måske endda helt uden.

Har du egne varmerør i din bolig, kan det også være meget at relevant at tjekke, om disse kunne trænge til at blive efterisoleret. De er både nemme og hurtige at isolere, så du kan slippe for varmespild og spare på varmen.

Ekstra tip: Brug hasper og tætningslister

Husk at god isolering kan miste sin effekt, hvis du glemmer at lukke vinduer og døre ordentligt til. Hvis der konstant siver kold luft ind, vil det kræve ekstra meget opvarmning at holde en regelmæssig rumtemperatur, og det kan være svært at holde varmeforbruget nede. Sørg altså for at alle hasper, smarte ventilationsåbninger eller lignende er lukket helt til, så vinduer og døre holder helt tæt.

Finder du ud af, at der er utætte åbninger i dit hus, kan det være en stor hjælp at sætte tætningslister op. Du kan sagtens selv sætte listerne op, og gør en stor forskel for både din husholdnings varmeforbrug og boligens indeklima.

7. Følg fyringssæsonen og spar på varmeregningen

Et af de mere simple, dog vigtige, råd til at spare på varmen er at huske at følge fyringssæsonen. Ved fyringssæsonens afslutning skal man lukke helt af for boligens radiatorer, så man undgår, at der kommer varme i dem. Bor du i egen bolig, kan du nemt sommerlukke hele dit radiatoranlæg og spare omkring 1000 kr. årligt.

Når sommeren og dens varme så småt begynder at svinde, bliver det for de fleste tid til at tænde for radiatorerne igen. Her er det vigtigt, at du ikke skruer dine radiatorer op på maks for at få gang i varmen. I stedet før bør du sætte termostaten på 2-3 da det oftest vil være tilstrækkeligt i de første par måneder. Senere på sæsonen, når det bliver rigtig koldt, kan du skrue lidt op for varmen ad gangen, i takt med at behovet for varme stiger. Skruer du dine radiatorer op på maks fra starten af, risikerer du unødvendige omkostninger.

8. Spar på det varme vand

Der er også varme at spare, når vi til dagligt bruger varmt vand i vores bolig. Vandet behøver nemlig ikke altid være helt så varmt, som vi tror, til mange af de gøremål, der kræver varmt vand. Tænder vi bare blindt for den varme hane og drejer den helt om på maks, så bruger vi unødvendig energi. Vær derfor opmærksom på, hvordan du bruger det varme vand, hvor varmt det er, og hvor meget du bruger.

Ekstra tip: Spar på varmen i din varmtvandsbeholder

I forlængelse af at skrue ned for forbruget af det varme vand i hjemmet, kan det også en meget god idé at skrue ned for varmen i varmtvandsbeholder – hvis du altså har din egen. Det er nemlig vigtigt at sørge for, at dens temperatur ikke er sat til at være højere end nødvendigt. Et generelt pejlemærke er, at der ikke er behov for, at have den indstillet til mere end 55°C, der er højt nok til at holde risikoen for bakterier som legionella nede.

9. Tjek om dit varmeanlæg skal udskiftes

Gasfyr, fjernvarme og andre varmeanlæg bliver, som så mange andre ting, mindre effektive, jo ældre de bliver. Har du lagt mærke til en stigning i dit varmeforbrug over de sidste par fyringssæsoner, så er det oplagt at få en professionel til at vurdere, hvorvidt anlægget fungerer optimalt, eller om det skal udskiftes.

Spar på varmen med fjernvarme eller andet nyt varmeanlæg

Finder du på den ene eller den anden måde ud af, at dit varmeanlæg trænger til udskiftning, hvorfor så ikke overveje en helt ny type varmeanlæg. Udover at du får et nyt og velfungerende varmeanlæg, så kan en udskiftning af varmeanlægget også være med til at nedsætte din varmeregning en hel del.

Der findes mange varmekilder at vælge mellem, både hvis du skal have et helt nyt varmeanlæg men også som supplement til et andet. Det kan for eksempel være:

  • Fjernvarmeanlæg
  • Jordvarmeanlæg
  • Varmepumpe
  • Solenergi
  • Biobrændsel

Fjernvarme er eksempelvis en af de billigste former for varme. Hvis du bor i et område med fjernvarme, er det altså en oplagt mulighed at blive tilkoblet dette, så du kan spare på varmen.

Har man et oliefyr eller et gasfyr, kan der være op til 60% at spare på din årlige varmeregning, hvis du skifter over til en varmepumpe. Derudover kan du også få tilskud til selve installationen. En anden fordel ved et skift som dette er, at det er muligt at bruge eksisterende rør og radiatorer, men få en meget billigere opvarmningsløsning samt en stabil varme i boligen. Udgiften ved at anskaffe sig en varmepumpe kan ofte tjenes ind igen på få år.

Kan det egentlig betale sig at foretage energiforbedringer?

Mange overvejer, om det egentlig kan betale sig at foretage omkostningsfulde energiforbedringer, som de vi nu har præsenteret dig for, for at spare på varmeregningen. Svaret er, at det næsten altid (og især) kan betale sig i en bygning fra 1970’erne eller før, der ikke allerede er efterisoleret eller lignende.

Omfanget og omkostningerne for de råd, vi kommer med her, varierer en del. For at give dig et bedre overblik, har vi derfor inddelt dem i tre kategorier:

  • Mindre energiforbedringer
  • Større energiforbedringer
  • Store energiforbedringer

Mindre energiforbedringer

Mindre energiforbedringer, som dem nævnt herunder, er som oftest meget fordelagtige at få foretaget:

  • Isolering af varmerør
  • Udskiftning af radiatortermostater
  • Efterisolering af loftsrum
  • Hulmursisolering
  • Isolering af gulv under førstesal
  • Udskiftning af termoruder til energiruder

Forbedringer som disse er både relativt nemme at gå til, de er ikke så dyre, og så tjener de sig oftest hurtigt ind igen.

Større energiforbedringer

De lidt større energiforbedringer, der måske kræver en smule ekstra tid og penge, kan også ofte betale sig. Det gælder for eksempel:

  • Efterisolering af ydervægge
  • Efterisolering af gulve
  • Et nyt fyr/varmekilde/varmeanlæg

Selv hvis du skal låne penge til forbedringsprojektet, så vil du ofte ende med at spare mere på varmeregningen, end du skal betale af på et givent lån. Du vil derfor kunne mærke besparelsen med det samme.

De helt store energiforbedringer

Udover de små og større energiforbedringer til at spare på varmen, findes der også nogle, der kræver noget helt ekstra. Da de kan være både dyre og ret omfattende at gennemføre, kan de oftest bedst betale sig, hvis du alligevel er eller skal i gang med en større renovering eller ombygning af din bolig.

Eksempler på helt store energiforbedringer, der kan være med til at sænke varmeforbruget, kan være at løfte boligens tag og tilføre ekstra isolering herunder, hvis du alligevel står og skal have nyt tag eller tagbelægning.

Udskift eller opdatér dine vinduer allerede i dag

Som det fremgår ovenfor, er vores første råd om udskiftning af vinduer og ruder en af de energiforbedringer, der virkelig kan betale sig. Her kan du nemlig se signifikante resultater på varmeregningen allerede indenfor et år, og det er en forholdsvis nem samt overskuelig forbedring, der ikke tager meget mere end et par dage at få udført.

Vores bedste råd til dig er derfor at gå dine vinduer og ruder i sømmene allerede i dag og overveje, om du er en af de mange, der her kan spare stort på varmeregning. Hos Vinduespladsen står vi altid klar til at hjælpe dig med udskiftning af vinduer og døre, hvad end du ønsker at gå fra termoruder til energiruder eller måske anskaffe dig et par helt nye energibesparende vinduer.

Udfyld formularen og
​få gratis opmåling​

Ønsker du at blive kontaktet af VinduesPladsen?
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Besøg vores showrooms

Vinduespladsen har tre forskellige showrooms rundt omkring i Danmark, hvor det er muligt at komme ind og se vores døre og vinduer.

  • Udstillingen i Vojens har åbent mandag til torsdag fra kl. 9-16.30 og fredag fra kl. 9-15.
  • Udstillingen i Skovlunde har åbent onsdag til torsdag fra kl. 9-16.30 og fredag fra kl. 9-15.
  • Udstillingen i Åbyhøj er åben efter aftale. Du kan aftale tid på tlf. 46 76 91 00 eller skrive en mail til info@vinduespladsen.dk

Du kan læse mere om vores showrooms samt deres præcise adresser og åbningstider her.

VINDUESPLADSEN.dk

Mere end 20 års erfaring

Vi dækker hele landet!


SKOVLUNDE ApS

CVR: 27987419​​

Østerskovvej 7, 6500 Vojens

Skovlunde Byvej 94, 2740 Skovlunde
Klamsagervej 27-29, 8230 Åbyhøj

​​

Tlf.: 46 76 91 00

Mail: info@vinduespladsen.dk​

Reklamation

​Salgs- og leveringsbetingelser

Få et tilbud på udskiftning ​af dine vinduer, døre eller trappe

Send os dit telefonnummer, så kontakter vi dig.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

SKOVLUNDE ApS
Tlf.: 51216027
CVR: 27987419
hv@vinduespladsen.dk

SKOVLUNDE ApS
Tlf.: 51216027
CVR: 27987419
hv@vinduespladsen.dk

SKOVLUNDE ApS
Tlf.: 51216027
CVR: 27987419
hv@vinduespladsen.dk