5. Spar på varmen ved at tjekke dine radiatorers funktion
Et andet godt råd til at spare på varmeregningen er at holde jævnligt øje med, at dine radiatorer fungerer, som de skal – også hvis du bor til leje.
Det kan du blandt andet gøre ved at mærke på dine radiatorer. På den måde kan du fornemme, om varmen strømmer ud af toppen, mens bunden af radiatoren er lun eller kold. Det er nemlig et tegn på, at dine radiatorer udnytter varmen optimalt. Husk også at være opmærksom på, om dine radiatorer sige unormale lyde. Risler eller klukker de, kan det for eksempel betyde, at der er luft i systemet.
Har du konstateret, at en eller flere af dine radiatorer ikke fungerer optimalt, bør du kontakte din udlejer, tilknyttede vicevært eller en VVS’er, hvis du bor i eget hus, så de kan tage et ekstra kig på det. Der kan nemlig være mange penge at spare på varmeregningen, hvis de ikke fungerer.
En anden vigtig ting, der også kan være nedsættende for din radiators funktion, er at placere større møbler foran den. En seng, sofa eller et stort skab kan nemlig blokere for den varme, radiatoren udleder, så den ikke kommer ud i rummet som ønsket. Husk derfor at sørge for, at der er fri luft omkring radiatorerne i din bolig, så varmen får mulighed for at cirkulere optimalt rundt i rummet. Det vil ofte mindske behovet for, at skrue overflødigt op for varmen.
Test dine termostater
Udover ovenstående bør du tjekke dine termostater et par gange om året for at sikre at dine radiatorer fungerer, som de skal. Det kan lyde besværligt, men det kan nemt gøres ved at følge disse tre trin:
- Skru din radiator op på max
- Vent en time og tjek, at hele radiatorens overflade er varm.
- Sluk radiatoren helt, vent en time, og kontroller, at hele radiatoren er kold.
6. Spar på varmen med en velisoleret bolig
Udover at holde hjemmet isoleret ved hjælp af gode energivinduer- og ruder, er boligens generelle isolering også et vigtigt element, hvis du vil spare på varmeregningen. Er dine mure, dit loft, dine gulve eller måske din kælder dårligt isoleret, så kan en efterisolering være en rigtig god investering for at spare på varmen.
Efterisolering af loft
Et af de mest oplagte steder at foretage en efterisolering, er på loftet. Det er nemlig især skrå og vandrette flader på boligens øvre etager, der kan betale sig at få isoleret ordentligt, så du kan spare på varmen. Loftrum er ofte kun isoleret med omkring 50-100 mm, hvilket kan forbedres op til tre gange.
Efterisolering af ydermure, kældre og gulve
Efterisolering er ikke lige så effektivt som isolering ved opførelse, men selv lidt ekstra isolering kan give store besparelser på varmeregningen. Har du for eksempel en ydermur med en uisoleret hulmur, er det helt klart værd at hulmursisolere den. Hulmursisolering er billigt samt relativt nemt at udføre, og det er også en af de opgaver, hvor tilbagebetalingen er kortest.
Har du en uopvarmet kælder, så er der en god chance for, at du med fordel kan isolere etageadskillelsen mellem kælderen og stueetagen og dermed spare på varmen. Er det en krybekælder, så kræver det ekstra grundig undersøgelse forud for beslutningen.
Den ubehagelige følelse af et koldt gulv kan også undgås med god isolering. Det er lettest at efterisoleret gulvet, hvis der som nævnt ovenfor er en kælder under, eller hvis gulvet ligger mellem to etager.
Ekstra gulv-tip: Har du gulvvarme, så er det en god idé at droppe de store gulvtæpper. De forhindrer nemlig varmen i at trænge op og ud i rummet, og en stor del af varmen bliver derfor spildt. Måske kan du nøjes med små, løse tæpper i stedet, eller måske endda helt uden.
Har du egne varmerør i din bolig, kan det også være meget at relevant at tjekke, om disse kunne trænge til at blive efterisoleret. De er både nemme og hurtige at isolere, så du kan slippe for varmespild og spare på varmen.
Ekstra tip: Brug hasper og tætningslister
Husk at god isolering kan miste sin effekt, hvis du glemmer at lukke vinduer og døre ordentligt til. Hvis der konstant siver kold luft ind, vil det kræve ekstra meget opvarmning at holde en regelmæssig rumtemperatur, og det kan være svært at holde varmeforbruget nede. Sørg altså for at alle hasper, smarte ventilationsåbninger eller lignende er lukket helt til, så vinduer og døre holder helt tæt.
Finder du ud af, at der er utætte åbninger i dit hus, kan det være en stor hjælp at sætte tætningslister op. Du kan sagtens selv sætte listerne op, og gør en stor forskel for både din husholdnings varmeforbrug og boligens indeklima.